maandag 19 april 2010

Lezing Jeroen vd Veer

Jeroen vd Veer gaf een lunchlezing op de TU over duurzaamheid. Dit is een samenvatting van zijn belangrijkste uitspraken.

In 2050 is alles dubbel. Dubbel energieverbruik en dubbel grondstofverbruik, en er is een grotere middenklasse. Daarom zijn er grote uitdagingen.

Een van de grote problemen is dat je zelf niet de nadelen ondervindt van je gedrag, maar mensen op een andere plek in een andere tijd wel. Probleem hierdoor is: Duurdere goederen verkopen niet (Pura). Hier was nog een reactie op van Marijn dat dit door communicatie komt. Veer wist hier geen overtuigend antwoord op te geven.

Voor auto's moet 1 op 30 haalbaar zijn. 1 op 20 is echt minimumgrens voor de toekomst. Record is nu 1 op 3500 km. (!)

Is de situatie hopeloos? Nee, het tegendeel.

1. Mensen zijn geïnteresseerd als ze hun duurzaamheid kunnen laten zien: Prius, bedrijfsprofilatie.

2. Langdurig showen levert kantelpunt op: Spaarlampen

3. Overheid moet standaarden zetten op b.v. auto's. De kunst is strenge standaarden op lange termijn te zetten. Dit levert een gamechange op en dat vinden bedrijven prima en een uitdaging om de beste daarin te worden.

4. Tijdens de productiefase kan rekening gehouden worden met de afbraak van een bep. product.

Wat doet Shell?

- Shell heeft al 10 jaar een CO2 penalty in zn fabrieken.
- Shell produceert minder CO2 dan zn concurenten
- Shell staat in de dow sustainability index
- Well to wheel denken. Volgens vd Veer gebeurt dit niet in de politiek, getuigen ethanol en elektrische auto. Vanuit de kennis die ik heb over de elektrische auto sloeg hij zwaar de plank mis, wat behoorlijk stuitend is; het blijft een olieman ondanks zijn vriendelijk overkomen.

De Staat moet standaarden zetten op internationaal niveau. Hiermee zet de staat de spelregels en is Shell een speler. als speler kun je de regels niet veranderen, dan ga je failliet.

Vd Veer is een optimist over de technische toekomst. Op korte termijn levert techniek problemen en op lange termijn is het je vriend. Hij is ervan overtuigt dat we over 50 jaar oplossingen hebben gevonden waar we nu nog niet aan gedacht hebben.


Al met al een interessante lezing. Vd Veer heeft zijn verhaal op orde, maar het blijft een Shellman met belangen. Dat is helder. Shell lijkt de beste van de slechte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten